Enter your keyword

post

Smart Start

Smart Start

Smart Start je regionalni projekat, finansiran od strane Evropske unije – Program za civilno društvo i medije 2014-2015 (Podrška regionalnim tematskim mrežama organizacija civilnog društva).

Projekat se sprovodi u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, korisnicama IPA programa, a vodi ga Centar za promociju civilnog društva (CPCD), zajedno sa partnerima: Centar za istraživanje i kreiranje politika (Makedonija), Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (Crna Gora), Centar za razvoj neprofitnog sektora (Srbija) i YADA Fondacija (Turska), uz podršku CEDRA HR (Hrvatska).

Cilj projekta SmartStart: Pomoć u stvaranju uslova za društveno preduzetništvo organizacija civilnog društva (OCD) i unapređenje njihove održivosti, finansijske sposobnosti i društvenog uticaja u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.

Prva faza: SmartStart će odabrati 100 OCD u 5 država (20 po državi) koje će proći posebno osmišljenu metodologiju za jačanje kapaciteta, s ciljem razvijanja vještina potrebnih za razvoj socijalnog preduzetništva, odnosno ekonomskih aktivnosti organizacija. Organizacije uključene u program će razviti biznis planove za svoje ideje tokom posebno osmišljenih treninga.

Druga faza: Na osnovu procjene biznis planova, SmartStart će odabrati 50 organizacija (od 100 koje su učestvovale u prvoj fazi) i podržati ih finansijski i tehnički. Grant će biti korišten kao start-up podrška za odabrane CSO, a moći će se koristiti za kupovinu neophodne opreme, usluga, edukacije osoblja, materijala, itd.

2. Raspodjela finansijskih sredstava

Cjelokupni okvirni iznos finansijske podrške koja će biti dodijeljena odabranim OCD je 308.500,00 EUR. Projektni konzorcijum SmartStart projekta zadržava pravo da ne dodijeli cjelokupni dostupni iznos.

Finansijska podrška po jednoj organizaciji će biti u maksimalnom iznosu od 6.170,00 EUR. Minimalno učešće OCD je 10 % (SmartStart projekt će dati podršku od 5.553,00 EUR, a učešće OCD je u iznosu od 617,00 EUR).

Nenovčano učešće (in-kind contribution) nije prihvatljivo kao učešće OCD, ali će donijeti dodatne bodove u procjeni biznis plana.

Rok za podnošenje aplikacija je 13. juni 2016. godine.

Sve detaljne informacije mozete naci na sljedecem linku: