Enter your keyword

post

Sastanak Predsjedavajućeg ombudsmana BiH sa Vermontom i CER-om

Sastanak Predsjedavajućeg ombudsmana BiH sa Vermontom i CER-om

Predsjedavajući ombudsman Bosne i Hercegovine prof. dr. Ljubinko Mitrović održao je danas sastanak sa predstavnikom Omladinskog centra „Vermont“ gospodinom Damirom Radenkovićem i predstavnikom „Centra za edukaciju i istraživanje“ gospodinom Mladenom Dokićem.

Teme sastanka bile su tekuće aktivnosti organizacija, priprema za nove projektne aktivnosti koje se planiraju na području Brčko distrikta BiH i Bijeljine, kao i potencijalne mogućnosti zajedničke saradnje između pomenute tri organizacije.

Takođe, važan dio sastanaka posvetio se i razgovoru o Zakonu o pristupu javnim informacijama sa fokusom na „ćutanje administracije“, a sve sa ciljem omogućavanja što bolje zaštite ljudskih prava i razvoja komunikacionih kanala između javnosti i lokalne samouprave.

“Dosadašnja praksa je pokazala da institucije nekada odbijaju dati informacije navodeći u svojim odgovorima da za to upravo ne postoji javni interes ili da se radi o osobnim podacima čije objavljivanje je zabranjeno zakonom o zaštiti losobnih podataka. U tim slučajevima, veoma je važno zatražiti dokaz o tome da su takve javne institucije provele test javnog interesa, odnosno obrazloženje o tome koje konkretno tražene informacije predstavljaju osobne podatke.” kaže Mladen Dokić, direktor Centra za edukaciju i istraživanje.

“Današnji sastanak je bio uvodna aktivnost u nastavak saradnje i naredne korake koji proističu iz iste, a koji će se realizovati na području Brčko distrikta BiH u narednih nekoliko mjeseci.” navode iz Vermonta.