Enter your keyword

post

Radionica o inkluziji romske djece

Radionica o inkluziji romske djece

Centar za edukaciju i istraživanje (CER) i ove godine sudjeluje kao partnerska organizacija Omladinskom centru “Vermont” u projektu Dnevni centar koji se realizuje u Brčkom.

Dnevni centar trenutno ima 91 korisnika ili 38 više nego prethodne godine, rekla je predstavnik mreže “Promoviši pozitivno” Slađana Birčaković.

Birčaković, koja je koordinator ovog centra, kaže da je Dnevni centar u protekle dvije godine pružio usluge za više od 250 djece.

Ona je istakla zadovoljstvo što lokalna zajednica i druge organizacije prepoznaju značaj borbe protiv dječijeg rada, sklanjanja djece sa ulice i generalno integraciju romske djece u društvo.

Koalicija za borbu protiv mržnje “Promoviši pozitivno”, uz podršku Misije OEBS-a u BiH, organizovala je danas u Brčkom radionicu o temi “Promocija inkluzije Roma kroz jednake mogućnosti”.

U radu radionice učestvovali su brčanski izviđači, KUD “Prnjavor” i predstavnice Ženskog fudbalskog kluba “Lokomotiva” Brčko.

“Kroz različite interaktivne radionice i sportske događaje postigli smo da se djeca druže i zajednički uče, da zaborave na pripadnost bilo koje vrste – da jednostavno budu djeca”, istakla je Bićanovićeva.

Službenik za odnose sa javnošću OEBS-a u BiH Radmila Trifković rekla je da je cilj radionice da se podigne svijest javnosti o važnosti socijalne uključenosti romske djece da bi bio poboljšan njihov položaj i promovisane pozitivne vrijednosti i različitosti u Brčko distriktu.

Radionica je održana u prostorijama Dnevnog centra u Brčkom, koji je otvoren prošle godine uz podršku organizacije “Save the children”.