Enter your keyword

post

CER: Draga djeco srećan vam praznik!

CER: Draga djeco srećan vam praznik!

Centar za edukaciju i istraživanje (CER) i Omladinski centar “Vermont” danas su obilježili Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti i senzibiliše javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Aktivisti CER-a i Vermonta posjetili su danas vrtić „Nodi“ u Bijeljini gdje je održana kreativno-edukativna radionica u svrhu podsjećanja na osnovna prava djeteta, a nakon toga i neformalno druženje  kao i zabava za najmlađe.

Podsjećamo da je na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija 20. novembra 1989. usvojena je Konvencija o pravima djeteta koja sadrži univerzalne standarde koje države koje su je potpisale i ratifikovale moraju garantovati svakom djetetu. Konvencija prije svega govori o obavezama odraslih,  a onda i brojnih društvenih činilaca u vezi zaštite djeteta.

Rezolucijom od 14. decembra 1954. godine, Generalna skupština UN preporučila je da sve zemlje obilježavaju Svjetski dan djeteta, kao međunarodni dan bratstva i razumjevanja među djecom. Državama je preporučeno da tim povodom organizuju aktivnosti posvećene promovisanju dobrobiti djece širom svijeta.

To je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi kojoj je potrebna posebna zaštita. I, za razliku od Deklaracije o pravima djeteta, koja ima moralnu snagu, Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obavezuje stranke na pridržavanje njenih odredbi. Ujedno, uključuje i pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratifikovale.

Ujedno, prava je prilika podsjetiti na 10 dječijih zapovijesti.

Upoznajte ih još danas i primjenjujte zauvijek!

  1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.
  2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.
  3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me sputavati.
  4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom.
  5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom  i postupajte.
  6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.
  7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.
  8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.
  9. Znam da je to teško, ali nemojte da me uporedjujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.
  10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i i da vas razočarava.